The Great Chicago Fire

'Oude branden', blijven actueel

De stad Chicago vandaag

Seal of ChicagoChicago is de grootste stad in de Amerikaanse staat Illinois en het bestuurlijk centrum van Cook County. Met een inwoneraantal van 2.836.658 mensen (in 2007) in de stad en meer dan 9 miljoen inwoners in de metropool is Chicago na New York en Los Angeles de grootste stad van de VS.

De stad ligt aan de oever van het Michiganmeer, op ongeveer 300 kilometer van Illinois' hoofdstad Springfield. Chicago heeft een oppervlakte van 606 km². Chicago is de grootste stad in de Amerikaanse staat Illinois en het bestuurlijk centrum van Cook County.

We brengen een bezoek aan de Underwriters Laboratories en het Call Center Chicago.

Geschiedenis

In het gebied waar nu Chicago ligt, woonde oorspronkelijk de Potawatomi-stam. Chicago werd gesticht in 1830 en kreeg in 1837 de stadsstatus toegekend. Op 8 oktober 1871 werd een groot deel van de stad door brand verwoest. Van de toen 300.000 inwoners raakte een derde dakloos. Het aantal doden viel gezien de enorme omvang van de brand mee, het lag tussen de 200 en 300. De herbouw van Chicago bracht een revolutie in de bouwkunst teweeg.

De uitvinding van de lift en de elektriciteit maakte het mogelijk om kantoortorens van meer dan acht bouwlagen te ontwerpen. Driftig werd geëxperimenteerd met constructies van gietijzeren kolommen en stalen balken, van stalen skelet en van betonskelet. Op 1 mei 1886 waren er grote spanningen tussen de vakbonden en de politie die uitmondden in de Haymarket Riot. Bij deze rellen werd een bom gegooid, en de leiders van de vakbondsacties werden gearresteerd en veroordeeld, sommigen van hen geëxecuteerd, hoewel er geen enkel bewijs voor hun betrokkenheid was. In 1893 was Chicago het toneel van de Wereldtentoonstelling, die in 1933 werd herhaald.

Tijdens de drooglegging in de jaren twintig was Chicago het werkterrein van een aantal beruchte criminelen; de bekendste van hen was Al Capone. Zie ook St Valentine's Day Massacre. Chicago had ooit het grootste openbaarvervoersnetwerk in de Verenigde Staten. In het begin van de 20e eeuw reden er meer dan 3000 trams over meer dan 1000 mijl aan sporen. Na grote fusies tussen openbaar vervoerbedrijven in de stad werd de CTA opgericht, de (Chicago Transit Authority).

Underwriters Laboratories (Chicago)

Een indrukwekkend terrein vol gebouwen toont aan dat UL een zeer grote organisatie is. Hun activiteiten zijn veel breder dan de divisie brand waarvan zelfs de “kleine” brandafdeling reeds indrukwekkend is, niet in het minst de testhal (Large fire facility). Een in hoogte instelbaar “vals plafond” laat toe om zeer veel verschillende brandscenario’s te simuleren. UL voert veel opdrachten uit ten bate van de brandweer.

Enkele domeinen waar recent veel onderzoek gebeurd is zijn: de draagsterkte van houten constructies, reactie bij brand van matrassen, zonnepanelen en brandgedrag, de inzet van ventilatie door de brandweer, de invloed van isolatie op brandgedrag, etc.

We merken onmiddellijk op dat dezelfde problemen als in Europa ook daar “hot topics” zijn. Recent onderzoek spitste zich toe op de gevaren van zonnepanelen bij de interventie door de brandweer.

Vlag van Chicago

Strepen

vlag ChicagoDe drie witte achtergronden van de vlag, vertegenwoordigen van boven naar onder: het Noorden, Westen en het Zuidelijke gedeelte van de stad. De bovenste blauwe streep vertegenwoordigt Lake Michigan en de Noordelijke oever van de Chicago River. De onderste blauwe streep staat voor de Zuidelijke oever van de rivier en de "Great Canal", over de Chicago Portage.

De licht blauwe kleur in de vlag is een variant van de kleur genoemd (sky blue of pale blue). In 1917 verscheen een artikel geschreven door Rice, hij noemde het : "the color of water".

Sterren

Er zijn vier rode sterren met een zes punt vorm in het midden van het witte gedeelte van de vlag. Van links naar rechts:

  • De eerste ster vertegenwoordigt Fort Dearborn. Ze werd toegevoegd aan de vlag in 1939. De zes punt vorm staat symbool voor; transportation, werk, handel, financie, populousness, and salubrity.
  • De tweede ster staat voor de grote brand van Chicago in 1871, en is sinds 1917 toegevoegd tot het design van de vlag. De zes punt vorm vertegenwoordigt; de eigenschap van een religie, onderwiijs, schoonheidsleer, rechtvaardigheid, liefdadigheid, en burgerlijke hoogmoed.
  • De derde ster staat symbool voor de World's Columbian Exposition van 1893, en is origineel in het design van de vlag sinds 1917. De zes punt vorm staat voor; het politieke gebeuren in Chicago en behoorde tot de vlag die voort vloeide uit dit gebied: Frankrijk in 1693; Groot Britanië in 1763 en Virginia in 1778, het Noordwesten gebied in 1789; Indiana gebied in 1802; en Illinois gebied in 1809, en state sinds 1818.
  • De vierde ster staat voor: Century of Progress Exposition (1933–1934), en werd aan de vlag toegevoegd in 1933. De zes punt vorm staat voor blufpoker: de tweede grootste stad in de Verenigde Staten (derde grootste in 1990 toen voorbijgestoken door Los Angeles); Chicago's Latin motto, Urbs in horto ("City in a garden"); Chicago's "I Will" motto; de Great Central Marketplace; Wonder City; en Convention City.

Een mogelijke vijfde ster werd meer dan eens voorgesteld om aan de vlag toe te voegen. De eerste gebeurde dit in 1940, wanneer in de krant Chicago Tribune de vraag werd gesteld om een vijfde ster toe te voegen tot de vlag van de stad ter ere van de geschiedenis van het nuclear jaar. Een andere keuze werd voorgesteld ter ere van Harold Washington, de eerste Afrikaans-Amerikaanse burgemeester van Chicago. Een vijfde ster werd ook geopperd ten aanzien van de overstroming van Chicago in 1992.


Bijzonderheden

  • Chicago is één van de grootste spoorwegknooppunten ter wereld.
  • De Chicago-rivier is één van de weinige rivieren ter wereld waarvan de stroomrichting kunstmatig is omgedraaid.
  • Chicago's O'Hare International Airport is een van de grootste luchthavens ter wereld.
  • Chicago's bijnaam is de "windy city". Vaak wordt het verband met de sterke wind vanaf het Michiganmeer gelegd. Een alternatieve uitleg is echter dat rond het eind van de 19e eeuw de politici uit Chicago zoveel over hun stad opschepten dat buiten Chicago vaak gesteld werd dat mensen uit Chicago overdrijven (Engels: "blow a lot of wind").
  • Chicago heeft zich kandidaat gesteld voor de Olympische Zomerspelen van 2016, maar heeft ze niet toegewezen gekregen.

Chicago

Sommige zaken zijn zeer gelijklopend terwijl andere typisch zijn voor de Amerikaanse wijze om woningen te construeren (veel meer gebruik van hout).

Een opvallend probleem bij hen, en tevens oorzaak van nogal wat doden bij de brandweer, is het steeds slanker worden van de gebruikte houtconstructies bij brand.

Vroeger werd gebruik gemaakt van volle houten balken, die gewonnen werden uit traag groeiende houtsoorten.

Dit leidde tot typische brandweerstandswaarden van 20 tot 30 minuten. Heden ten dage maakt men hoofdzakelijk gebruik van “engineered wood” (o.a. houtsecties worden nauwkeurig berekend in functie van de functionele belasting) dat dan nog eens samengesteld wordt uit hout komende van snel groeiende houtsoorten.

Dit nieuwe fenomeen, leidt tot typische brandweerstandswaarden van 5 tot 10 minuten.

brandweerstand hout

Dit geeft als gevolg dat bepaalde interventiestrategieën die tot voor enkele jaren relatief “veilig” konden uitgevoerd worden, nu tot potentieel zeer gevaarlijke situaties leiden.

Men moet er immers ook rekening mee houden, dat de “respons time” in steden rond de 6 minuten ligt. 90 % van de VS heeft een respons tijd binnen de 11 minuten.

Deze tijden in combinatie met de weerstandswaarden voor “engineerd wood”, tonen aan dat de constructie kan falen kort na het toekomen van de brandweer !

Zo wordt nog maar eens aangetoond dat interventiestrategieën die jarenlang “best practice” zijn, mee moeten evolueren met de moderne stand van de techniek, om niet tot gevaarlijke situaties te leiden !

Chicago call center

Het Call Center van Chicago verrast door zijn grootte. Hier worden immers alleen maar noodoproepen ontvangen en doorgestuurd naar de benodigde eenheden van de hulpdiensten.

Het gaat wel om 5,5 miljoen oproepen per jaar voor zowel medische, politionele en brandweer hulp. Dit wordt gerealiseerd door 50 “neutrale call takers”. De gemiddelde gespreksduur licht tussen de 3 en 4 minuten.

Belangrijk hierbij is, dat de call takers ook vaak in contact blijven met de beller om vb. telefonisch instructie te geven over de eerste (dringende) handelingen. Zo werd reeds verschillende malen door “een leek” een geslaagde reanimatie uitgevoerd.

Bij ons bezoek stelden we vast dat wat bij ons als onmogelijk wordt gecatalogeerd in Chicago reeds bestaat.

Chicago

Zicht op Michigan Avenue bij de Michigan Avenue Bridge; links het Wrigley Building en rechts de Tribune Tower.

Down Town

Downtown Chicago ('The Loop') gezien vanaf de Willis Tower, het hoogste gebouw rechts van het midden is het John Hancock Center.

Universiteit

Campus van de Universiteit van Chicago.

top


Contacteer mij

Kpl. Luc Diels
Brandweer Post Mechelen
Dageraadstraat, 4 2800 Mechelen
P: (0479) 21 95 68
E: diels_brw@telenet.be

Wist je dat

In januari is de gemiddelde temperatuur in Chicago -5,3 °C, in juli is dat 23,9 °C.

Jaarlijks valt er gemiddeld 949,5 mm neerslag.