The Great Chicago Fire

'Oude branden', blijven actueel

Aanleiding ...

Over de oorzaak van de brand doen verschillende verhalen de ronde.

Het vuur brak meer dan waarschijnlijk uit rond 9.00 u ’s ochtends in een stal op de hoek van een steegje met de Dekoven Street.

Meer dan 2/3de van de gebouwen in Chicago bestonden voor 100% uit hout.

De meeste huizen en gebouwen werden overgoten met licht ontvlambare teer of shingle daken.

Alle trottoirs van de stad en veel wegen zijn gemaakt van hout.

Chicago on fire

De Chicago Tribune rapporteert in zijn editie van 10 oktober 1871 over die fase: “In amper 10 minuten tijd had het vuur de zone tussen Jefferson en Clinton in zijn greep en stuwde het verder naar de Canal Street”.

Verzwarende omstandigheden

De zomer van 1871 werd gekenmerkt door een veertien weken durende droogte. Het begon allemaal met een verwoestende brand van het "Burlington magazijn" op 30 september. De brandweer werd dagelijks belast, twintig branden in één week, drie op 4 oktober, vier op 5 oktober en vijf op 6 oktober.

Kijk op de enorme verwoesting van de stadWe zullen verder zien dat het vuur zich razendsnel en onbedwingbaar verspreidde over de stad. Het vuur werd door een aantal ‘omstandigheden’ in die verspreiding bijgestaan.

Hout in Chicago

De verspreiding van het vuur werd onbetwistbaar fors geholpen door het gebruik van hout als voornaamste bouwmateriaal in de stad Chicago.

Dat feit, gecombineerd met een maandenlange droogte voorafgaand aan de brand en een felle wind die brandende gensters naar het centrum van de stad blies, maakte Chicago tot een weerloze prooi van het oprukkende vuur.

De meeste huizen hadden een dak in brandbaar stro of schaliën. Ook afboordingen, scheidingswanden, tuinafscheidingen en zelfs straten waren in hout.

Het feit dat Chicago van 4 juli tot 9 oktober geen druppel regen had gezien lag ook aan de basis van tal van andere brandjes in diezelfde periode.

Alarmering loopt mis

de alrmering liep foutDe verantwoordelijke die de uitkijkpost moest bemannen op het gerechtsgebouw van Chicago merkte de brand op maar lokaliseert het vuur verkeerdelijk in de buurt van de Canalport en Halsted en geeft dat ook zo door.

Zodra hij zijn vergissing inzag wou hij zijn boodschap wijzigen maar de telegrafist van de dispatching weigert dat uit angst voor verwarring.

Tegelijkertijd maakt een winkeluitbater, die zich in de buurt van de brand bevond, gebruik van de nieuwe alarminstallatie van de stad.

Bij het overhalen van de hendel gebeurt er echter niets. Uiteindelijk zal de brandweer met 7 ploegen omstreeks 10.00 uur aankomen bij de brand, die dan al uitgegroeid is van een kleine brand tot een zeer zware vuurzee.

top


Contacteer mij

Kpl. Luc Diels
Brandweer Post Mechelen
Dageraadstraat, 4 2800 Mechelen
P: (0479) 21 95 68
E: diels_brw@telenet.be

Wist je dat

Tijdens de zomer van 1871 werd de stad Chicago getroffen door een veertien weken durende droogte. Er waren twintig branden in één week. Het Burlington magazijn vatte vuur op 30 september, de brandweer werd dagelijks belast met branden.