The Great Chicago Fire

De balans was zwaar !

St. Michael's Church en het pompstation werden beide gestript in het vuur, maar hun buitenkant overleefde. De gebouwen werden heropgebouwd met behulp van de overgebleven muren. Nochthans waren de bewoonbare delen van het gebouw vernietigd, de klokkentoren van de St. James Cathedral overleefde de brand en werd opgenomen in de herbouwde kerk. De stenen nabij de top van de toren zagen nog zwart van het roet en rook. Een paar houten huisjes op North Cleveland Avenue overleefde ook de brand.

Hieronder zie je de structuren en gebouwen die overbleven in de zwaar geteisterde wijk:

St. Ignatius College Prep

St Ignautius college Prep In oktober 1871, wordt Chicago getroffen in de vorm van de "Grote Brand van Chicago", maar de Damen kerk en het college waren enkele van de gebouwen die gespaard bleven van het inferno, het ergste deel van de brand werd naar het noordoosten van de stad geblazen.

Fr.Damen was bij het horen van de grote brand onderweg en hij beloofde om een kaars aan te steken voor het altaar van de Heilige Maagd. De gemeente werd van brand gespaard. Het is één van die kaarsen die nu geëlektrificeerd is, ze brandt nog steeds in Holy Family Church.


St. Michael's Church, Old Town Chicago

St Michaels church Old Town De kerk was één van de zes gebouwen die gevrijwaard bleef tijdens de grote brand, maar werd wel erg beschadigd. Terwijl het grootste gedeelte van Oud Chicago uit houten structuren bestond, was de kerk gebouwd in steen wat er toe bijdroeg dat ze de brand overleefde. De kerk werd redelijk snel helemaal terug heropgebouwd.

Er is een gezegde in Chicago: "dat wanneer je de klokken hoort van St.Michaels, je in het oude gedeelte van Chicago bent". St. Michael's kerk in the "Old Town neighbourhood of Chicago" is een Rooms Katholieke kerk, van de Redemptoristen orde of priesters. De kerkelijke gemeenschap werd gesticht door Duits katholieke immigranten in 1852, het was de eerste houten kerk die gebouwd werd dat jaar voor $750 inclusief de klokken.

De bouw bevond zich op de kruising tussen Eugenie and Cleveland Street. De kerk werd gebouwd als een thuishaven voor de Duitse immigranten, die verbannen waren uit "Old Chicago". Als toevoeging van de hoofdkerk van de stad St. Joseph's Church. De Redemptoristen werden gevraagd de wetten uit te voeren door de gemeenschap bepaald in 1860. De bouw van de kerk werd afgerond in 1869.

Wanneer ze voltooid was, was dit het hoogste gebouw in Chicago. Er werd een onderscheiding uitgebracht voor de "Old Chicago Board of Trade Building" in 1885.


De klokkentoren van de St. James Cathedral

St James klokketorenHet nieuwe kerkgebouw, ontworpen door Edward Burling, was toegewijd in september 1871 op 9 oktober, de tweede dag van de grote brand, werd de kerk vernield. De klokkentoren was een monument en de nabij gelegen Water Tower, waren de structuren die gered werden in dit deel van Chicago.

Wanneer het steenpuin was opgeruimd, werd er tijdelijk een kapel gebouwd in de narthex, het monument van de burgeroorlog diende als altaar. Architecten Clarke and Faulkner werden ingehuurd om alle getroffen structuren terug op te bouwen, juist vijf jaar na de brand, op 9 oktober 1875, diensten werden gevraagd voor de heropbouw van de kerk.

De kerk kan vandaag 700 mensen ontvangen. E.J. Neville Stent of New York, befaamd voor zijn Engelse kunst en kerkinterieur, maakte het ontwerp in 1888-89. Ofschoon het interieur van de kerk verschillende malen werd gewijzigd in de 20 ste eeuw, gebeurde de restauratie van het interieur in 1985 door Walker Johnson terug volgens het honderd jaar oude patroon in 26 kleuren.

Het was een voorbeeld van Victoriaans vakmanschap. Het doopvont aan de ingang, is één van Chicago's mooiste voorbeelden van Italiaanse marmeren beeldhouwwerk, het werd gemaakt door Augusta Freeman in 1874.


Chicago Water Tower

Chicago water tower De Water Tower (toren) werd gebouwd in 1869 door architect William W. Boyington, en bestond voornamelijk uit gele jolietsteen. De toren is 154 feet (47 m) hoog. Binnenin was er een 138-feet (42 m) hoge standpijp om het water vast te houden. De druk in de pijp kon geregeld worden voor de verschillende wijken in de stad en werd gebruikt voor de brandbestrijding. Samen met het Chicago Avenue Pumping Station (pompstation), dat proper water pompte uit het Lake Michigan. De toren was heel belangrijk na de Great Chicago Fire van 1871.

De Water Toren was het enige publieke gebouw in de getroffen zone die de brand had doorstaan. In de jaren na de grote brand werd de toren een symbool in Chicago. In 1918 werd er een nieuwe locatie gezocht voor de toren. De toren onderging twee renovaties. De eerste had plaats gedurende een periode van drie jaar tussen 1913 en 1916.

Op dat moment werden er veel limestenen vervangen. De tweede renovatie was er in 1978. Het interieur werd vervangen en in 2014 werd er een park aangelegd genaamd "Chicago mayor Jane Byrne.


Pompstation Chicago Avenue

Pompstation ChicagoDe pompinstallatie werd gebouwd om proper water te kunnen pompen uit reservoirs ver in het meer van Michigan. Tot dan toe gebruikte men water uit waterbekkens langs de kust waarin echter het vuil water en afval van de Chicago River in terechtkwam.;Het plan om proper water te bekomen faalde echter aangezien de reservoirs na enige tijd ook vervuild raakten.

Het probleem werd uiteindelijk pas opgelost in 1890 toen de loop van de rivier werd omgekeerd. In 1906 werd de toren buiten gebruik gesteld.


Cottage Police Constable Bellinger bij 2121 N. Hudson

Cottage Police constable Bellinger Gelegen in 2121 North Hudson Street, is dit de woning van Chicago politieagent Richard Bellinger. Het werd gevrijwaard tijdens de grote brand, terwijl al de andere woningen in de North Division afbrandden. In 1860 werd de structuur gerenoveerd door het originele Italiaans design van WW. Boyington, die tevens ook de architect was van het Court House, The Water Tower, en vele andere pre-fire gebouwen.

Volgens het populaire verhaal, gebruikte Officer Bellinger eerst water om zijn huis te bevochtigen tijdens de brand, en wanneer dat hielp, wendde hij zich tot zijn winkel waar hij dagelijks cider verkocht.


  • Gerelateerde gebeurtenissen

    De Peshtigo Fire was een vuurstorm die plaatsvond op 8 oktober 1871 in en rond Peshtigo, Wisconsin Pestigho fire Deze brand situeerde zich op dezelfde dag als de meer bekende Great Chicago Fire, de Peshtigo Fire is grotendeels vergeten. Op dezelfde dag als de Peshtigo en Chicago branden, stonden ook de steden van Holland, Manistee en Michigan, aan de overkant van Lake Michigan, in brand.

    Hetzelfde lot overkwam Port Huron aan de zuidkant van Lake Huron. Ongeveer 250 mijl (400 km) naar het noorden, woedde de Peshtigo Fire in de stad Peshtigo en Wisconsin, samen met een tiental andere dorpen. Het vuur doodde 1.200 tot 2.500 mensen en verkoolde ongeveer 1,5 miljoen acres (6.000 km ²).

    De Peshtigo Fire blijft de dodelijkste in de Amerikaanse geschiedenis, de afgelegen ligging van de regio betekende weinig op dat moment, dit was te wijten aan het feit dat één van de eerste dingen die verbrand waren, namelijk de telegraaf lijnen naar Green Bay de communicatie onmogelijk maakten.

    New

Vuurstormen

Op de dag van de Peshtigo Fire verplaatst een koudfront vanuit het westen een sterke wind die de branden aanwakkerd. De brand loopt uit de hand en escaleert tot een enorme omvang.

Een vuurstorm volgde. In de woorden van Gess en Lutz, in deze storm bevonden zich "oververhitte vlammen van minstens 2000 graden Fahrenheit" ... en winden van 110 mijl per uur of sterker. De diameter van dergelijke brand varieert 1.000 - 10.000 voeten.

Tegen de tijd dat het voorbij was, was er 1.875 vierkante mijlen (4.860 km² of 1,2 miljoen acres) bos geconsumeerd, een gebied dat ongeveer tweemaal de grootte had van Rhode Island.

Sommige bronnen beweren zelfs dat 1,5 miljoen acres (6.100 km ²) in de vlammen opging.

Naslagwerk

Twaalf gemeenschappen werden vernietigd. Een nauwkeurige dodental is nooit vastgesteld omdat de lokale records in het vuur werden vernietigd. Men verondersteld dat er tussen de 1.200 en 2.500 mensen het leven lieten. 1182 namen van overledenen of ontbrekende bewoners werden geregistreerd.

In 1870, had de stad Peshtigo 1.749 bewoners. Meer dan 350 lichamen werden begraven in een massagraf, vooral omdat er zoveel mensen gestorven waren, het identificeren was bijna onmogelijk.

De inschatting van kleine branden was een veel voorkomende manier om bosgrond vrij te maken voor de landbouw en spoorwegbouw.