The Great Chicago Fire

Chicago vandaag

Zegel van ChicagoDe stad ligt aan de oever van het Michiganmeer, op ongeveer 300 kilometer van Illinois'. Chicago heeft een oppervlakte van 606 km². Chicago is de grootste stad in de Amerikaanse staat Illinois en het bestuurlijk centrum van Cook County. We brengen een bezoek aan de Underwriters Laboratories en het Call Center Chicago.

Staat Illinois

Illinois is een der staten van de Verenigde Staten. De hoofdstad is Springfield en de standaardafkorting is IL. De staat is vernoemd naar de gelijknamige indianenstam (Prairie State) en werd op 3 december 1818, als 21ste, een staat van de Verenigde Staten. De Gouverneur is: J. B. Pritzker (D).


Geschiedenis

ChicagoIn het gebied waar nu Chicago ligt, woonde oorspronkelijk de Potawatomi-stam. Chicago werd gesticht in 1830 en kreeg in 1837 de stadsstatus toegekend. Op 8 oktober 1871 werd een groot deel van de stad door brand verwoest. Van de toen 300.000 inwoners raakte een derde dakloos. Het aantal doden viel gezien de enorme omvang van de brand mee, het lag tussen de 200 en 300.

De herbouw van Chicago bracht een revolutie in de bouwkunst teweeg. De uitvinding van de lift en de elektriciteit maakte het mogelijk om kantoortorens van meer dan acht bouwlagen te ontwerpen.

Driftig werd geëxperimenteerd met constructies van gietijzeren kolommen en stalen balken, van stalen skelet en van betonskelet. Op 1 mei 1886 waren er grote spanningen tussen de vakbonden en de politie die uitmondden in de Haymarket Riot. Bij deze rellen werd een bom gegooid, en de leiders van de vakbondsacties werden gearresteerd en veroordeeld, sommigen van hen geëxecuteerd, hoewel er geen enkel bewijs voor hun betrokkenheid was. In 1893 was Chicago het toneel van de Wereldtentoonstelling, die in 1933 werd herhaald.

Tijdens de drooglegging in de jaren twintig was Chicago het werkterrein van een aantal beruchte criminelen; de bekendste van hen was Al Capone. Zie ook St Valentine's Day Massacre. Chicago had ooit het grootste openbaarvervoersnetwerk in de Verenigde Staten. In het begin van de 20e eeuw reden er meer dan 3000 trams over meer dan 1000 mijl aan sporen. Na grote fusies tussen openbaar vervoerbedrijven in de stad werd de CTA opgericht, de (Chicago Transit Authority).

Underwriters Laboratories (Chicago)

Underwriters laboratoryEen indrukwekkend terrein vol gebouwen toont aan dat UL een zeer grote organisatie is. Hun activiteiten zijn veel breder dan de divisie brand waarvan zelfs de “kleine” brandafdeling reeds indrukwekkend is, niet in het minst de testhal (Large fire facility). Een in hoogte instelbaar “vals plafond” laat toe om zeer veel verschillende brandscenario’s te simuleren. UL voert veel opdrachten uit ten bate van de brandweer.

Enkele domeinen waar recent veel onderzoek gebeurd is zijn: de draagsterkte van houten constructies, reactie bij brand van matrassen, zonnepanelen en brandgedrag, de inzet van ventilatie door de brandweer, de invloed van isolatie op brandgedrag, etc.
We merken onmiddellijk op dat dezelfde problemen als in Europa ook daar “hot topics” zijn. Recent onderzoek spitste zich toe op de gevaren van zonnepanelen bij de interventie door de brandweer.

Vlag van Chicago

Strepen

vlag ChicagoDe vlag van City of Chicago , ontworpen door Wallace Rice, werd in 1917 goedgekeurd nadat Rice de ontwerpwedstrijd won. De drie delen van het witte veld en de twee strepen vertegenwoordigen geografische kenmerken van de stad, de sterren symboliseren historische gebeurtenissen en de punten van de sterren vertegenwoordigen belangrijke deugden of concepten. De historische gebeurtenissen vertegenwoordigd door de sterren zijn Fort Dearborn, de grote brand uit Chicago van 1871, de Colombiaanse wereldtentoonstelling van 1893 en de tentoonstelling Century of Progress van 1933-34.

In een recensie van de North American Vexillological Association van 150 Amerikaanse stadsvlaggen stond de Chicago city flag op de tweede plaats met een rating van 9,03 van 10, achter alleen de vlag van Washington, DC.

De drie witte achtergronden van de vlag, vertegenwoordigen van boven naar onder: het Noorden, Westen en het Zuidelijke gedeelte van de stad. De bovenste blauwe streep vertegenwoordigt Lake Michigan en de Noordelijke oever van de Chicago River. De onderste blauwe streep staat voor de Zuidelijke oever van de rivier en de "Great Canal", over de Chicago Portage.

De licht blauwe kleur in de vlag is een variant van de kleur genoemd (sky blue of pale blue). In 1917 verscheen een artikel geschreven door Rice, hij noemde het: "the color of water".

Sterren

Er zijn vier rode zespuntige sterren op de middelste witte streep. Zespuntige sterren worden gebruikt omdat vijfpuntige sterren soevereine staten vertegenwoordigen, en omdat de ster zoals ontworpen niet werd gevonden op andere bekende vlaggen vanaf 1917. Van links naar rechts:

 • De eerste ster vertegenwoordigt Fort Dearborn. Het werd toegevoegd aan de vlag in 1939. De zes punten symboliseren transport, arbeid, handel, financiën, bevolking en gezelligheid.
 • De tweede ster staat voor de Great Chicago Fire uit 1871 en is origineel voor het ontwerp van de vlag uit 1917. De zes punten vertegenwoordigen de deugden van religie, onderwijs, esthetiek, gerechtigheid, weldadigheid en burgertrots.
 • De derde ster symboliseert de Colombiaanse expositie van de wereld uit 1893 en is origineel voor het ontwerp uit 1917. De zes punten staan voor politieke entiteiten die Chicago heeft toebehoord en de vlaggen die over het gebied zijn gevlogen: Frankrijk, 1693; Groot-Brittannië, 1763; Virginia, 1778; het Northwest Territory, 1789; Indiana Territory, 1802; en Illinois (grondgebied, 1809 en staat, sinds 1818).
 • De vierde ster staat voor de Century of Progress Exposition (1933-34) en werd toegevoegd in 1933. De punten verwijzen naar opscheppen: de op één na grootste stad van de Verenigde Staten (werd de derde grootste in een volkstelling van 1990 toen ze door Los Angeles werd gereden ); Het Latijnse motto van Chicago, Urbs in Horto ("Stad in een tuin"); Het motto "I Will" in Chicago; de Grote Centrale Marktplaats; Wonder City; en Convention City.

  Extra sterren zijn voorgesteld, met verschillende gradaties van ernst. De volgende redenen zijn gesuggereerd voor mogelijke toevoegingen van een vijfde ster:

  • Een vijfde ster zou de bijdrage van Chicago aan het nucleaire tijdperk kunnen vertegenwoordigen, een idee dat voor het eerst werd gesuggereerd in een brief uit de jaren 40, gepubliceerd door de Chicago Tribune en later verdedigd door burgemeester Daley in de jaren zestig. In de jaren 1980 werd een ster voorgesteld ter ere van Harold Washington , de eerste Afro-Amerikaanse burgemeester van Chicago. De vloed van Chicago van 1992 werd voorgesteld als een extra natuurramp die een ster verdient, overeenkomstig de bestaande ster voor Groot Vuurwerk 1871 van Chicago. Een andere vijfde ster was in de maak van een groep vastgoedexperts uit Chicago die begin jaren negentig de ondernemersgeest van Chicago vertegenwoordigde.
   Toen Chicago aanbood om de Olympische Zomerspelen 2016 te organiseren, stelde het Bodcomité voor om een vijfde ster aan de vlag toe te voegen ter herdenking, maar het bod werd in plaats daarvan gewonnen door Rio de Janeiro . Anne Burke, Tim Shriver en anderen hebben voorgesteld om een vijfde ster toe te voegen ter herdenking van de Special Olympics, die werden opgericht in Chicago. Andere aan sport gerelateerde suggesties zijn onder meer het erkennen van de dominantie van de NBA in de jaren 90 door Chicago en een voorstel voor een vijfde ster als de Chicago Cubs ooit de World Series zouden winnen, wat niet gebeurde tussen hun lange droogte van reekswinsten in 1908, tot 2016.
   Een vijfde ster werd ook geopperd ten aanzien van de overstroming van Chicago in 1992.
Chicago

Sommige zaken zijn zeer gelijklopend terwijl andere typisch zijn voor de Amerikaanse wijze om woningen te construeren (veel meer gebruik van hout). Een opvallend probleem bij hen, en tevens oorzaak van nogal wat doden bij de brandweer, is het steeds slanker worden van de gebruikte houtconstructies bij brand. Vroeger werd gebruik gemaakt van volle houten balken, die gewonnen werden uit traag groeiende houtsoorten.

Dit leidde tot typische brandweerstandswaarden van 20 tot 30 minuten. Heden ten dage maakt men hoofdzakelijk gebruik van “engineered wood” (o.a. houtsecties worden nauwkeurig berekend in functie van de functionele belasting) dat dan nog eens samengesteld wordt uit hout komende van snel groeiende houtsoorten. Dit nieuwe fenomeen, leidt tot typische brandweerstandswaarden van 5 tot 10 minuten.

brandweerstand hout

Dit geeft als gevolg dat bepaalde interventiestrategieën die tot voor enkele jaren relatief “veilig” konden uitgevoerd worden, nu tot potentieel zeer gevaarlijke situaties leiden. Men moet er immers ook rekening mee houden, dat de “respons time” in steden rond de 6 minuten ligt. 90 % van de VS heeft een respons tijd binnen de 11 minuten.

Deze tijden in combinatie met de weerstandswaarden voor “engineerd wood”, tonen aan dat de constructie kan falen kort na het toekomen van de brandweer! Zo wordt nog maar eens aangetoond dat interventiestrategieën die jarenlang “best practice” zijn, mee moeten evolueren met de moderne stand van de techniek, om niet tot gevaarlijke situaties te leiden!

Chicago call center

Het Call Center van Chicago verrast door zijn grootte. Hier worden immers alleen maar noodoproepen ontvangen en doorgestuurd naar de benodigde eenheden van de hulpdiensten. Het gaat wel om 5,5 miljoen oproepen per jaar voor zowel medische, politionele en brandweer hulp. Dit wordt gerealiseerd door 50 “neutrale call takers”. De gemiddelde gespreksduur licht tussen de 3 en 4 minuten.

Belangrijk hierbij is, dat de call takers ook vaak in contact blijven met de beller om vb. telefonisch instructie te geven over de eerste (dringende) handelingen. Zo werd reeds verschillende malen door “een leek” een geslaagde reanimatie uitgevoerd. Bij ons bezoek stelden we vast dat wat bij ons als onmogelijk wordt gecatalogeerd in Chicago reeds bestaat.Bijzonderheden
 • Chicago is één van de grootste spoorwegknooppunten ter wereld.
 • De Chicago-rivier is één van de weinige rivieren ter wereld waarvan de stroomrichting kunstmatig is omgedraaid.
 • Chicago's O'Hare International Airport is een van de grootste luchthavens ter wereld.
 • Chicago had zich kandidaat gesteld voor de Olympische Zomerspelen van 2016, maar heeft ze niet toegewezen gekregen.
Naslagwerk

Officiële website: Stad Chicago

Chicago's bijnaam is de "windy city". Vaak wordt het verband met de sterke wind vanaf het Michiganmeer gelegd. Een alternatieve uitleg is echter dat rond het eind van de 19e eeuw de politici uit Chicago zoveel over hun stad opschepten dat buiten Chicago vaak gesteld werd dat mensen uit Chicago overdrijven (Engels: "blow a lot of wind").

In januari is de gemiddelde temperatuur in Chicago -5,3 °C, in juli is dat 23,9 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 949,5 mm neerslag.