The Great Chicago Fire

'Oude branden', blijven actueel

"Brandweer was niet uitgerust"

In 1871, had de brandweer van Chicago 185 brandweerlieden. Slechts 17 stoommachines werden door paarden getrokken om de hele stad te beschermen.

pompwagen getrokken door paarden

De eerste reactie van de brandweer was snel, maar als gevolg van een fout van de wachter, Matthias Schaffer, werden brandweerlieden naar de verkeerde plaats gestuurd, waardoor het vuur ongecontroleerd kon groeien.

Een alarm verzonden uit het gebied in de buurt van het vuur, werd niet geregistreerd, dit terwijl er bij het gerechtsgebouw wel degelijk brandwachters stonden.

Ook de brandweerlui waren moe na tal van kleine brandjes en een grote brand in de week voordien te hebben bestreden.

Deze factoren waren de ideale combinatie om een kleine schuur die brandde om te zetten in een vuurzee.


Historiek

Engine 18 was het eerste brandweerkorps dat opgericht werd na de grote brand van 1871.

In deze brandweerkazerne waren de volgende voertuigen en middelen gestationeerd: Engine 18, Ambulance 84, Deputy District 1, EMS Field Chief 4-5-7, and High Rise Rig 6-4-16.

Engine 18 beschermde de betere wijk van Chicago, Pilsen, University Village, the Medical District and Taylor Street.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis bekijk dan: The History of Engine 18

Historiek van het "CHICAGO FIRE DEPARTMENT"

eerste korpsChicago was in het begin niets meer dan een grensdorpje met ongeveer zes skeletgebouwen en een populatie van 150 inwoners. Het eerste gebouw werd opgetrokken in 1831 en was een taverne.

Mark Beaubien was de eigenaar ervan en hij noemde het de "Sauganash Tavern". De meeste bewoners leefden langs de zuidelijke oever van de Chicago River in South Water Street.

De stadsgrenzen waren Ohio Street in het noorden, Jefferson in het westen, Jackson in het zuiden en in het oosten was het State Street ten zuiden van de rivier; Lake Michigan ten noorden van de rivier.

De taverne Sauganash bleef het sociale centrum van Chicago tot maart van het jaar 1851, waarna door een brand de sluiting genoodzaakt werd.

Het eerste brandweerkorps werd gevormd in 1832 genaamd de "Washington Volunteers".

Lees verder ...


Stoompomp 21 met enkele brandweerliedenAnno 1871

De brandweer is niet uitgerust en dat geldt in verschillende betekenissen. Het Chicago Fire Departement kon beroep doen op 185 brandweerlieden die beschikten over slechts 17 stoommotoren die door paarden werden getrokken.

De brandweerlieden vroegen al lang om bijkomende manschappen en extra materieel maar de middelen daartoe werden nooit toegekend.

In de week voor de Great Fire hadden de brandweerlieden te kampen met maar liefst 20 branden, verspreid over het grondgebied van Chicago.

Het ging hoofdzakelijk over kleine brandjes en over één erg zware brand. Het succesvol bestrijden van die branden was vooral te danken aan de snelle respons van het korps.

De manschappen waren hoe dan ook uitgeput bij het begin van de Great Chicago Fire en de verwarring over de lokalisering van de brand was niet meteen bevorderlijk voor het moreel.

Naslagwerk

Wil je de volledige geschiedenis kennen over deze grote ramp, raadpleeg dan dit uitgebreid document.

Lees verder ...

top


Contacteer mij

Kpl. Luc Diels
Brandweer Post Mechelen
Dageraadstraat, 4 2800 Mechelen
P: (0479) 21 95 68
E: diels_brw@telenet.be

Wist je dat

In 1866 had het brandweerkorps van Chicago 120 betaalde leden, 125 vrijwilligers en 53 paarden in dienst. De eerste brand van enige betekenis vond plaats op 27 oktober 1839 op Lake street in de buurt van Dearbron.